Dnevi odprtih vrat na kmetijah v Jablaniški dolini

V maju. juniju in juliju bodo na kmetijah v Jablaniški dolini potekali dnevi odprtih vrat. Sodelovalo bo pet kmetij, ki bodo obiskovalcem predstavile raznoliko ponudbo pridelkov in izdelkov dopolnilne dejavnosti. Obiskovalci bodo na kmetijah lahko spoznali pridelavo domače hrane in dobrote tudi pokusili.

 

 

 

 

V Jablaniški dolini bodo vrata odprle naslednje kmetije:

Nedelja, 29. maj 2011, DOMAČIJA PATERNOSTER, Tenetiše 1, Litija, ponudba: mleko in mlečni izdelki / Domačija se ukvarja s pridelavo kravjega mleka, ki ga predelujejo v mlečne izdelke: mladi siri, za žar, zoreni siri, smetana, skuta ter maslo. Ukvarjajo se tudi z vzrejo perutnine in prodajo jajc.

 

 

 

Nedelja, 12. junij 2011, Kmetija Pr´Janez, Gradišče pri Litiji 14, Šmartno pri Litiji, ponudba: zelišča in dišavnice, sadni sok, marmelade / Janezova kmetija spada med manjše hribovite kmetije. Na kmetiji se ukvarjajo z živinorejo, vinogradništvom, sadjarstvom, v zadnjem času pa tudi vzgojo zelišč in dišavnic. Zaradi sončne lege zelo dobro uspeva vinska trta in sadje starih sort.

 

 

Nedelja, 19. junij 2011, EKO kmetija PR´KOKOL, Gradišče pri Litiji 2, Šmartno pri Litiji, ponudba: krušni izdelki in pridelki s kmetije / Izletniki so deležni prav prisrčnega sprejema, saj jih na kmetiji sprejmejo kar tri generacije. Gospodinja Breda ima registrirano dopolnilno dejavnost peka kruha na tradicionalne način, zato boste lahko degustirali domači kruh in potice. Imajo tudi ekološko mleko in mlečne izdelke.

 

 

Sobota, 25. junij 2011, EKO kmetija BANCERL, Jablaniški potok 1, Šmartno pri Litiji, ponudba: postrvi, jagenjček, gobe šitake, kis / Najmlajši se bodo zabavali na igralih, tisti malo bolj radovedni pa bodo prisluhnili predstavitvi ekološkega kmetovanja, ovčereje, ribogojstva ter zeliščarstva. Na eko kmetiji Bancerl vam lahko organizirajo piknik v čudoviti naravi.

 

 

Nedelja, 24. julij 2011, Ekološka domačija VOVK, Gradišče pri Litiji 1, Šmartno pri Litiji, ponudba: domača pijača, golaž, ogled ekološke kmetije ter degustacija in prodaja ekoloških sezonskih izdelkov / Domačija se ukvarja z ekološko pridelavo. Otroci jo poznajo po poletnih taborih, kolesarji pa po poteh, ki vodijo tu mimo. Na kmetiji se ukvarjajo predvsem z živinorejo, dodatno pa še s sadjarstvom ter pridelavo zelenjave, zelišč in dišavnic.

 

 

 

 

Vse kmetije bodo odprte med 10. in 18. uro. S potrjenim kuponom na letaku imajo obiskovalci 10% popust za nedeljsko kosilo v gostilni Pustov mlin v Cerovici.

Vabljeni!