Dobro obiskano Štefanovo srečanje

Letos že desetič je Društvo za razvoj podeželja LAZ za krajane Jablaniške doline pripravilo Štefanovo srečanje. Dan po Božiču je tradicionalno namenjen obiskom sosedov, prijateljev. V gasilskem domu v Zgornji Jablanici se je zbralo okoli 200 domačinov, predvsem otrok in njihovih staršev, babic in dedkov. Letos je bil program pevsko obravan, s polnim košem je prišel tudi Dedek Mraz. Prireditev je finančno podprla Občina Šmartno pri Litiji, oziroma koordinacija Jablaniške doline.

Majhen in dotrajan gasilski dom v Zgornji Jablanici je edini skupen prostor krajanov. Današnji obisk prireditve je ponovno opozoril na nujno potrebno prenovo gasilskega doma v večnamenski krajevni dom. Mala dvorana enostavno ni mogla sprejeti vseh, ki bi si želeli ogledati program na odru. 

Priredeitev se je pričela ob pol dveh popoldan in čeprav po kosilu, so otroci nestrpno čakali v vrsti za palačinke. Niti dež ni zmotil prizadevne člane društva, ki so se zunaj, pred dvorano trudili postreči sosede, prijatelje.

Teater za vse je ogrel obiskovalce s predstavama za odrasle in nato za otroke, vmes pa je prvič na odru zapel domač ženski pevski zbor. Jablaniške pevke pridno vadijo od letošnjega septembra dalje pod strokovnim vodstvom prof. Ane Tori in so za Štefanovo pripravile eno pesem, obljubljajo pa, da se jih bodo več naučile do naslednje prireditve. Posnetek nastopa: http://youtu.be/u9l8LU9ohFg

Otroci, zlasti najmlajši, so težko pričakali Dedka Mraza. Vsako leto prihajajo novi talenti, ki zberejo pogum in pred občinstvom zapojejo pesmico ali zaigrajo na instrument. Lepo je, da jih starši vspodbujajo, da se vključijo v soustvarjanje programa in že majhni prispevajo k lepšemu življenju v skupnosti.

Dober obisk prireditev, ki jih organizirajo društva so največja nagrada za prostovoljce. Ni težko nameniti nekaj prostega časa in energije za popestritev družabnega življenja v domačem kraju. Finančna sredstva za kulturni program in obdarovanje otrok, je tako, kot prejšnja leta primaknila Občina Šmartno pri Litiji.