Priprave na 11. Jablaniški pohod v polnem teku

V soboto 5. aprila 2014 Jablaniška dolina pričakuje pohodnike od blizu in daleč. Organizatorji  Društvo za razvoj podeželja LAZ in številni domačini pripravljajo vse potrebno, da bodo pohodniki varni, siti in zadovoljni. 

Na pot se pohodniki odpravijo od 7.- 10.30 ure iz Zgornje Jablanice.  Sprejem je pri gasilskem domu ob vznožju cerkeve Sv. Ane. Članice društva in jablanške gospodinje pripravijo pogostitev s hišnimi dobrotami, kavo, čajem. Za na pot pa vam ponudijo jabolko ali dva.

Pot je označena z rumenimi tablicami in rumeno-belimi markacijami. Vodi pretežno po kolovozih in gozdnih poteh, nekaj malega je asfalta. Pot je zložna, dolga je 15 km z manjšimi vzponi (okoli 500 višinskih metrov), okoli 4 ure potrebujete do Gradišča pri Litiji, kjer je zaključek s kratkim kulturnim programom ob 13.30 uri.

 

Zimski žledolom je prizadel tudi del poti skozi Čebelnik, KSP Litija zagotavlja, da bodo podrta drevesa pravočasno odstranili s poti.

Sicer je smer krožne Jablaniške poti nespremenjena: Zgornja Jablanica, mimo cerkve sv. Ane - Jablaniške Laze - Spodnja Bukovica - Prelesje - Dolgo Brdo - Mamolj -mimo cerkev s. Janeza Kersnika - Čebelnik - Zelenc - Gradišče, mmimo cerkve sv. Marije magdalene do vasi, kjer je zaključek in druženje. Povratek je mimo Hiše spominov v Zgornjo Jablanico.

Ob poti je mnogo priložnosti za postanek in okrepčilo pri domačinih, na cilju v Gradišču pa društva poskrbijo za lakoto in žejo ter prijetno druženje. V kratkem kulturnam programu bodo nastopili mladi harmonikarji, ki se učijo igranja na diatonično harmoniko in domači Ženski pevski zbor LAZ. Ob povratku na izhodišče bo na parkirišču pred gasilskim domov v Jablanici stojnica z lokalno pridelano zelenjavo in jabolki.

Organiziran bo avtobusni prevoz izpred železniške postaje v Litiji do gasilskega doma v Jablanici ob 07:32 in 08:32 in povratna vožnja izpred gasilskega doma ob 16:00. Cena vozovnice je 1,00 EUR.

Pohodniki hodijo na lastno odgovornost. Dežurna številka za informacije in pomoč: 070 303 321

Letošnji pohod prinaša  nekaj novosti:

Novo označevanje: na križiščih in razpotjih so nameščene rumene tablice "Jablaniška pot" z navedbo nadmorske višine, smeri hoje in čas, potreben za hojo do cilja v Gradišču pri Litiji. 

Nova tema razstave v Hiši spominov v Gradišču pri Litiji: Stota obletnica prve svetovne vojne

Avtorja razstave: Malči in Marko Samec, ki vodita po razstavi na dan pohoda, ob drugih dneh pa po predhodnem dogovoru po telefonu št.041 296 483. Razstava bo na ogled eno leto.

Zbiranje sredstev za dober namen:

Organizatorji pohoda so se priključili vseslovenski akciji "Dan za spremembe", ki bo letos potekala na dan pohoda 5. aprila. Pohodniki so vabljeni, da se priključijo akciji in s prostovoljnimi prispevki in sodelovanjem v srečelovu, pomagajo zbirati sredstva za dokončanje skupnih prostorov v novem gasilskem domu v Zgornji Jablanici, ki ga z veliko odrekanja in prostovoljnega dela gradijo jablaniški gasilci.

 

Kontak za informacije: drustvo.laz@gmail.com, gsm: 070 303 321

Pohod je v vsakem vremenu. Za deseto udeležbo pohodikom podarimo praktično darilo.