Strokovna ekskurzija med Kozjanskimi griči

Člani Društva za razvoj podeželja LAZ smo se v soboto, 10. septembra odpravili na strokovno ekskurzijo med Kozjanske griče.

Kaj kmalu smo zapustili široko cesto, ki povezuje slovensko prestolnico s Štajersko in zavili na stranske poti, ki so zanimivejše in zapeljivejše. Še preden nas je pričelo greti sonce, smo se ustavili v Centru narave v Poljčanah, kje nas je sprejel župan, Jože Peternel. Predstavil nam je vizijo podeželske občine z 4.500 prebivalci, ki je usmerjena v ohranitev naravne krajine in ostale dediščine v občini. Njihov razvojni program je izredno trajnostno naravnan in umerjen na razvoj celotne Dravinjske regije, o čemer smo se preko dneva v celoti prepričali.

Iz teorije smo prešli na prakso, saj nas je v nadaljevanju po kozjanskih gričih vodila profesorica iz Mariborske fakultete, Ana Vovk Korže, ki se je z Jablaniško dolino spoznala preko projekta Voda mene briga. Pod njenim vodstvom smo si ogledali ekoremediacijski učni poligon v vasi Mondarže. Poligon je namenjen izvajanju strokovnih ekskurzij, naravoslovnih in terenskih dni, taborov in poletnih šol za vse stopnje šolanja. Učni poligon ponuja različne možnosti izobraževanja, ki temelji na samostojnem raziskovalnem delu, zato so na njem prikazane naravne ekoremediacije in njihove ekosistemske funkcije. Najbolj nas je k zanimanju pritegnila rastlinska čistilna naprava za čiščenje odpadnih vod, ki nastajajo na poligonu samem. Z navdušenjem smo prisluhnili strokovni razlagi.

Po okusni malici smo nadaljevali s potjo proti hrvaški meji, kjer smo si ogledali Center ponovne uporabe, ki zaposluje težje zaposljive osebe in je tako primer socialnega podjetništva. Ukvarja se s prevzemom rabljene opreme (pohištvom, gospodinjsko opremo, opremo za šport in prosti čas), ki je lastniki iz različnih vzrokov doma ne potrebujejo več. Center nudi tudi različne storitve, kot so manjša popravila, prevozi, selitve in praznjenje stanovanj.

Ob obisku vseh omenjenih točk smo udeleženci ekskurzije dobili občutek, da v svojem domačem okolju premalo poskrbimo za ohranjanje narave in še vedno mačehovsko pristopamo k ločevanju odpadkov, ki nastajajo v naših gospodinjstvih. Vsi smo bili mnenja, da predstavljen center ponovne uporabe potrebujemo tudi v našem okolju.

Popoldanski del smo namenili kulturi in druženju. Zato smo se odločili, da se pobližje spoznamo z evropsko poznano orglarsko delavnico Škrabl. V orglarstvu Škrabl se že dva desetletja ukvarjajo z izdelavo in restavriranjem orgel. Njihove orgle pojejo v naslednjih državah: Slovenije, Hrvaški, Avstriji, Nizozemski, Italiji, Belgiji, Danskem, Nemčiji, ZDA in Rusiji. Preko razvojne zgodbe omenjenega podjetja nas je popeljal eden od 50-tih zaposlenih delavcev. Seveda, pa so se nadarjeni glasbeniki iz Jablaniške doline lahko preizkusili v igranju na mogočen instrument.

Glasbeno poduhovljeni smo se nato povzpeli na Kalvarijo nad Šmarjami pri Jelšah. Cerkev in ostali kompleksi (14 kapel ob božji poti) so uvrščeni med slovenske vrhunske umetnostne spomenike. Sprehod mimo lepo obnovljenih božjepotnih kapel nam je dobro del, saj smo se nato prijetno zadihani odpravili na Sladko goro, kjer so nas gostoljubni gostitelji že pričakovali z okusno kozjansko večerjo. Družabni del je popestril Uroš Hauptman s svojim igranjem na harmoniko.

Preživeli smo prijetno, toplo jesensko soboto v čudoviti družbi. Domov smo se vrnili bogatejši z novimi pogledi ter doživetij.


Mojca Hauptman