Od "brajde" do "brajde"

Razgibana pokrajina na desnem bregu reke Save v okolici gradu Bogenšperk je že od nekdaj primerna za vzgojo  vinske trte. Skoraj vsaka domačija ima svojo »brajdo«, na sončnih in strmih bregovih pa se vzpenjajo manjši lepo obdelani vinogradi, ki popotniku dajo vedeti, da tu živijo delavni ljudje.

 

Posavsko hribovje, ki se južno od Šmartnega pri Litiji preplete z dolenjskim gričevjem  je v zadnjih letih postalo turistično privlačno predvsem za obiskovalce, ki želijo doživeti avtentičnost podeželja in se odmakniti od vsakodnevnega vrveža in hitenja. Posebnost območja so mali turistični ponudniki, ki si za obiskovalce vzamejo čas in jih sprejmejo kot stare znance. Vabimo vas, da se o tem prepričate.

Čeprav bo še zgodnja dopoldanska ura, ko se bomo vzpenjali v hribovsko vasico, bo na ekološki domačiji sonce že visoko. Prisojna lega omogoča, da se na kmetiji ukvarjajo z zeliščarstvom, vinogradništvom  ter klasičnim ekološkim kmetovanjem. V okviru domačije že več let izvajajo poletne tabore za mladino. (predstavitev ekološkega kmetovanja, sprehod do vrta z zelišči in dišavnicami,  priprava eko zajtrka v kampu na eko domačiji).

Stopili bomo še k sosedu v Domačijo spominov. Prijazna gostitelja in avtorja razstave sta ljubitelja in zbiralca starih predmetov, ki jih glede na temo razstave pokažeta obiskovalcem. Pri njiju ima vsak predmet svojo zgodbo  (ogled tematske etnološke razstave).

Tako zavzeto bomo prisluhnili zgodbam, da bomo skoraj  pozabili, da moramo pohiteti v dolino prisluhniti opoldanskemu zvonjenju  zvonov mogočne katedrale sv. Martina v Šmartnem pri Litiji. Presenečeni bomo nad mogočnostjo cerkve v šmarski dolini (ogled cerkve in drugih zanimivosti Šmartnega pri Litiji).

Na kosilo se bomo odpravili  med »brajde« in vinograde. V prijetnem ambientu nam bo skrbno pripravljena hrana prav gotovo teknila. Prav tako pa tudi kozarček domačega vina. Nikakor pa ne smemo  izpustiti priložnosti za sprehod po bližnji okolici, ki ponuja lepe poglede na dolenjsko gričevje.

Program bomo sklenili v Gradišču pri Primskovem, ki je priljubljena razgledna točka. V preteklosti je bila Primskova gora znana po božji poti in po številnih vinogradih. Na samem vrhu gore so vidni ostanki enega mogočnejših obrambnih taborov na Slovenskem. Posebno pozornost pritegnejo tri svetišča sredi tabora. (ogled treh cerkva, obisk groba Jurija Humarja - čudodelnika s Primskovega«, homeopata, ki je slovel kot ljudski zdravnik, izreden radiestezist, bioenergetik in telepat).

Primskove gore ne gre zapustili brez pokušine vina. Za zaključek se bomo peš odpravili do ene izmed zidanic in si vsi skupaj prav lepo nazdravili (degustacija treh sort vina).

CENA: 29,60 EUR vključuje: zajtrk na domačij, kosilo, degustacija vina,vstopnine po programu, organizacijo in vodenje izleta.
Program prilagodimo in nadgradimo glede na vaše želje. Lahko vam organiziramo prevoz z avtobusom, mini avtobusom ali kombijem.

Informacije: Društvo LAZ
drustvo.laz@gmail.com
070 303 321
www.jablaniskadolina.si