Tradicionalne jedi

Značilni za Jablaniško dolino so orehovi ŠTRUKELJČKI.


 

Sestavine za testo:
kvasec (50 g kvasa, ½ dl mlačnega mleka, žlička sladkorja, žlica moke)
1 kg moke
1 žlička soli
2 dl toplega mleka
5 žlic sladkorja
1 lonček domače smetane
1 jajce
3 rumenjaki
0,5 dcl ruma
limonina lupina
beljak za prema

Sestavine za nadev:
1 kg mletih orehov
mleko
200 g sladkorja
beljak – sneg
malo ruma
vanilin sladkor

Penasto vmešamo jajce, rumenjake, sladkor in domačo smetano, dodamo moko s soljo in kvasec. Nato dodamo še rum, mleko, limono ter premešamo (10 min strojno). Vzhaja naj 30 min.
Medtem pripravimo nadev: osladkanomleko zavremo in z njim poparimo orehe. Dodamo rum in vanilin sladkor, ko se ohladi, pa še sneg. Narahlo premešamo.
Testo zvaljamo na kvadrat, namažemo z nadevom ter oblikujemo štrukeljčke. Premažemo jih z beljakom in pečemo pri 200 °C dobrih 30 min.

Recepte je posredovala ga. Majda Poglajen.